Resepi Kek Hantu

Resepi Kek Hantu


 



Pasti pengunjung tertarik dengan resepi yang akan saya kongsikan pada kali ini.Maklumalah namanya juga Resepi Kek Hantu.Memandangkan kek ini pernah menjadi viral pada tahun lepas,di sini saya ingin mengongsikan serba sedikit resepi kek ini untuk yang pertama kali mendengarnya dan juga yang sudah berkali-kali mendengarnya.Moga resepi yang saya kongsikan ini dapat memenuhi kehendak pengunjung blog saya ini.

Bahan-bahan:

            Bahan Kek Coklat Moist:
            1 cawan susu cair / fresh milk / UHT Whipping Cream
  • 1 cawan minyak jagung / minyak masak
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula halus / gula castor
  • 2 biji telur Gred A
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu teh soda
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh garam 

  • Bahan Adunan Krim Cheese:
  • 250 gm Cheese
  • 500 ml UHT Whipping Cream
  • 3 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu teh pes lemon 

  • Bahan Coklat Leleh:
  • 250 gm coklat masakkan gelap
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu besar paste Hazelnut / Nutella
  • 1 sudu besar butter
  • 1 sudu teh golden syrup / glucose syrup / madu
  • 250 ml UHT Whipping Cream

Cara Penyediaan:

Cara adunan Kek Chocolate Moist:
  1. Telur di pukul dengan wisk. Ketepikan
  2. Satukan semua bahan kering dan ayak. Ketepikan
  3. Satukan susu, minyak jagung, susu pekat, serbuk koko dan gula halus ke dalam periuk dan masak atas dapur dengan api yang perlahan hingga gula larut.
  4. Kemudian masukkan telur yang telah di pukul terlebih dahulu dan masak sebentar atas api yang sangat perlahan. Sekejap aje..
  5. Akhir sekali masukkan campuran tepung yang telah di ayak
  6. Masak sebentar sambil di kacau rata dengan api yang sagat perlahan. Sekejap aje…
    tutup api.
  7. Sediakan bekas aluminium atau bekas yang tahan untuk di kukus ~ ( jika kek di kukus ) atau sediakan loyang ~ jika kek di bakar
  8. Susun bekal aluminium dalam kukus
  9. Tuangkan adunan 1/2 daripada bekas
  10. Kukus dalam kukusan yang telah didih airnya selama 30 ~ 45 minit atau sehingga masak
  11. Jika bakar, gunakan suhu 170C. Bakar secara steam bath selama 45 minit atau sehingga kek masak sempurna
  12. Sementara kita tunggu kek kita masak, kita sediakan krim cheese
Cara adunan Krim Cheese:
  1. Satukan cheese dan susu pekat manis dan putar hingga adunan lembut dan sebati
  2. Masukkan UHT Whipping Cream dan putar hingga kental.
  3. Pastikan jangan terlebih pukul kerana UHT Whipping cream akan mencair jika terlebih pukul
Cara adunan Coklat Leleh:
  1. Satukan coklat, butter dan paste Hazelnut dalam mangkuk
  2. Masukkan UHT Whipping cream dan golden syrup dalam periuk dan panaskan hingga timbul buih kecil tepi periuk.
  3. Angkat dan tuangkan dalam bekas berisi coklat masakkan
  4. Biarkan coklat mencair
  5. Tambahkan esen vanilla dan gaul rata
  6. Biarkan sejuk
  7. Kek yang telah masak di biarkan sehingga sejuk sepenuhnya
  8. Potong kek kepada 2 kepingan ( jika nak buat cheese di tengah )
  9. Ambil sedikit cheese ( dalam 2 sudu besar) dan campurkan dengan sedikit coklat leleh. Gaul rata dan letakkan dalam piping bag untuk hiasan atas kek.
  10. Kek yang telah di potong di letakkan cheese
  11. Kemudian lapiskan dengan sekeping lagi kek di atas cheese
  12. Ratakan cheese di atasnya
  13. Simpan sebentar dalam peti ais hingga cheese keras sedikit
  14. Bila cheese dah keras, tuangkan coklat leleh
  15. Hiaskan atas kek dengan corak pilihan dengan menggunakan cheese coklat yang di letakkan dalam piping bag tadi.
  16. Lorekkan dengan lidi ketika coklat masih cair
  17. Simpan dalam peti ais sebentar hingga coklatnya keras sedikit
  18. Sedia di nikmati.
Harapnya resepi kek hantu kali ini membantu anda menyediakan kek coklat hantu yang sedap untuk santapan seisi keluarga. 

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Kek Batik

Resepi Kek Lobak Merah